Levorannan autoliike.
 
Nissan
 
  • Ainutlaatuinen Nissan Qashqai Levoranta 90 -juhlamalli Ainutlaatuinen Nissan Qashqai Levoranta 90 -juhlamalli Ainutlaatuinen Nissan Qashqai Levoranta 90 -juhlamalli Ainutlaatuinen Nissan Qashqai Levoranta 90 -juhlamalli
  • KOKO NISSAN-MALLISTO 0,99% RAHOITUKSELLA KOKO NISSAN-MALLISTO 0,99% RAHOITUKSELLA KOKO NISSAN-MALLISTO 0,99% RAHOITUKSELLA KOKO NISSAN-MALLISTO 0,99% RAHOITUKSELLA
  •  Nissan Qashqaihin talvipaketti 299  Nissan Qashqaihin talvipaketti 299  Nissan Qashqaihin talvipaketti 299 Nissan Qashqaihin talvipaketti 299
  • Nissan X-Trailiin talvipaketti vain 299 Nissan X-Trailiin talvipaketti vain 299 Nissan X-Trailiin talvipaketti vain 299 Nissan X-Trailiin talvipaketti vain 299
  • Nissan Micra huippurahoituksella 149 /kk Nissan Micra huippurahoituksella 149 /kk Nissan Micra huippurahoituksella 149 /kk Nissan Micra huippurahoituksella 149 /kk
  • Nissan Navara N-Guard Nissan Navara N-Guard Nissan Navara N-Guard Nissan Navara N-Guard

Ajankohtaista

Riemua ja vauhtia Hurjan hauskassa autopivss

Levorannan Hurjan hauskaa autopäivää vietettiin sunnuntaina 25. elokuuta Herra Hakkaraisen talossa Sastamalassa. Miltei helteinen keli helli nuoria autoilijoita ja Herra Hakkaraisen talo sekä Hurjan hauska autopiha täyttyivät nopeasti leikistä ja riemusta. 90-vuotisjuhliaan viettävä Levoranta tarjosi tapahtumaan ilmaisen sisäänpääsyn.

Hurjan hauskan autopäivän päätähtenä oli tietenkin talon isäntä Herra Hakkarainen, joka sai päivän mittaan roppakaupalla lämpimiä halauksia ja reippaita yläviitosia. Perinteeksi muodostunut perhetapahtuma keräsi jällen hurjan suosion, sillä sunnuntai-iltapäivän aikana Herra Hakkaraisen talossa kävi lähes 600 vierasta.

Nälkäkään ei autopäivässä päässyt yllättämään. Vammalan retkeilijät olivat grillaamassa makkaraa ja 500 pätkää Kivikylän Huiluntuhtia turvasivat energian riittävyyden leikin tiimellyksessä. Hyvän sään siivittämänä suosituimmaksi ohjelmanumeroksi näytti nousevan Hurjan Hauskan Autopihan polkuautorata, jossa varsinkin Himmun autopesulan pesukadulle pääsi muodostumaan ajoittain pientä jonoa.

Sisällä Herra Hakkaraisen talossa uljaat ritarit kalisuttivat miekkoja ja kirmasivat linnan muureilla Sir Artturin ritarisalin ympärillä. Herra Hakkaraisen omassa kodissa leikit sujuivat riemukkaasti ja monen lempipaikka löytyi selvästikin hieman jännittävältä ullakolta. Talon alakerrassa seikkailtiin tulevaisuuden avaruusmaailmassa ja Koiramäen lapset kaupungissa -kirjasta tutussa vanhassa kaupungissa punnittiin Kinkeliinin kauppapuodissa vanhalla vaa’alla perunoita, tikkunekkuja ja silakoita.

Levoranta on tehnyt usean vuoden ajan yhteistyötä Herra Hakkaraisen alon kanssa. Herra Hakkrainen on nähty usein Levorannan tapahtumissa ja Hurjan hauskasta autopäivästä on muodostunut monessa perheessä odotettu tapahtuma.

Kuvia Hurjan Hauskasta autopäivästä löytyy Levorannan Facebookista

Keltanokkia liikenteess

Elokuun alku tuo pienet koululaiset taas liikenteeseen. Ensimmäinen koulupäivä on unohtumaton kokemus sekä lapselle että vanhemmille. Pienet koululaiset voivat tehdä liikenteessä odottamattomia liikkeitä ja jännittävän päivän tiimellyksessä liikenteeseen keskittyminen voi olla vaikeaa. Aamuruuhkassa vanhempien on syytä olla tarkkana, jotta koulutie on kaikille turvallinen kulkea.

Koulun aloittava lapsi on monen uuden asian äärellä, ja yksi näistä on koulumatka. Lapsen kyky hahmottaa liikennetilanteita, etäisyyksiä ja esimerkiksi lähestyvän ajoneuvon nopeutta ei ole vielä kehittynyt samalle tasolle kuin aikuisen. Erityisesti risteystilanteet ja tienylitykset ovat hankalia. Jos kännykkä on ahkerassa käytössä koulumatkalla, voi havainnointi kärsiä lapsella jopa enemmän kuin aikuisella.

Liikenneturva kannustaa harjoittelemaan matkaa kunnolla etukäteen, jolloin ensimmäisissä koulupäivissä on ainakin yksi jännityksen aihe vähemmän. Koulun alkamisen kynnyksellä on vielä aikaa kenraaliharjoitukselle. Samalla on hyvä sopia pelisäännöt myös kännykän käytölle.

– Aikuinen hoksaa lasta paremmin kännykän käyttöön liikenteessä liittyvät riskit. Pieni lapsi ei automaattisesti ilman vanhemman opastusta ymmärrä, ettei tienylitystilanne ole sopiva paikka vastata soittoon tai naputtaa tekstaria kaverille, toteaa suunnittelija Petri Jääskeläinen Liikenneturvasta.

Turvallisin reitti perille

Vanhempien on hyvä muistaa, että turvallisin koulutie ei aina ole lyhyin reitti. Teiden ylitysten sijaan kannattaa suosia esimerkiksi alikulkuja, vaikka matkaa kertyisi hieman enemmän. Kun reittiä on opeteltu yhdessä aikuisten kanssa, turvalliset toimintamallit jäävät helpommin mieleen. Liikenneturva muistuttaa, että lapsi oppii liikenteessä tarvittavat taidot parhaiten liikkuessaan itsenäisesti mutta yhdessä aikuisen kanssa.

Kun kouluarki on lähtenyt rullaamaan, on välillä hyvä varmistaa, että opit ovat pysyneet mielessä. Koulukuulumisia kysellessä on hyvä kysellä välillä myös matkan sujumisesta, myös isompien lasten kanssa. Vanhempi voi myös lähteä jonakin aamuna seuraksi koulumatkalle.

Esimerkin voima

Esimerkin voima on lapsille tärkeä ja vanhempien kannattaakin käyttäytyä liikenteessä mahdollisimman esimerkillisesti ja huolehtia itsekin turvalaitteiden, kuten pyöräillessä kypärän ja syksyn pimeiden saavuttua heijastimien käytöstä. Jos vanhemat eivät käytä kypärää, on sen pakollisuutta vaikea perustella lapsillekaan.

– Aikuinen näyttää lapselleen esimerkkiä joka päivä. Esimerkiksi turvallisen tienylittämisen kohdalla kannattaa myös itse tehdä kuten opettaa, eikä esimerkiksi kiirehtiä bussiin päin punaisia valoja, Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo muistuttaa.

Koulumatkalla lapsi opettelee liikkumaan itsenäisesti. Koululaisen liikennetiedot ja -taidot karttuvat vähitellen kokemuksen myötä seuraamalla aikuisten esimerkkiä ja harjoittelemalla itse. Taidot eivät kehity samalla tavalla, jos niitä opitaan vain katselemalla auton takapenkillä istuen. Koulumatkan ulkoilu parantaa myös vireystilaa ja keskittymistä.

Leppoisaa lomamatkaa

Juhannuksesta toden teolla käynnistyvä lomasesonki merkitsee monelle mökkireissuille valmistauitumista painavine ostoskasseineen ja täysine kuormineen erilaista lomalla tarvittavaa välineistöä. Matkaan on syytä lähteä levänneenä ja kaikessa rauhassa, jotta perille päästään turvallisesti ja ilman suuria yllätyksiä.

Auton pakkamista on hyvä suunnitella huolellisesti, jotta matkustaminen on mukavaa ja irtotavarat eivät häiritse sen enempää kuljettajaa kuin matkustajia. Liikenneturvan koulutusjohtaja Ari-Pekka Elovaara muistuttaa, että onnettomuustilanteessa irrallaan olevat tavarat voivat aiheuttaa vakaviakin vahinkoja kimpoillessaan sinne tänne. Pelkkä äkkijarrutus voi singauttaa huonosti pakatun kuorman liikkeelle.

Painavat tavarat alas ja eteen

Perussääntö on sijoittaa painavat tavarat mahdollisimman alas ja tukevasti takapenkin selkänojaa vasten. Irrallaan olevat tavarat on hyvä sitoa kuormaliinalla tai -verkolla. Jos autossa matkustaa lemikkejä, myös niille tulee olla kunnolliset tilat. Esimerkiksi koiralle paras paikka on takapenkille kiinnitetyissä laadukkaissa turvavyövaljaissa tai jykevässä häkissä, joka on kiinni auton rakenteissa.

Kun tila alkaa käydä vähiin, voi suksiboksia hyödyntää myös kesällä. Kuormauksessa on syytä muistaa, ettei painavia tavaroita sijoiteta katolle. Liikenneturvan Elovaara selventtää, että hetken miettimisen jälkeen kaikki varmaan ymmärtävät, ettei moottorisahaa voi laittaa suksiboksiin. Jos tila loppuu kertakaikkisesti kesken, isot ja painavat tavarat voi vetää perille peräkärryssä.

Myös peräkärry on kuormattava niin, että painopiste säilyy mahdollisimman alhaalla ja keskellä. Painavimmat tavarat laitetaan akselin päälle ja kuorma jaetaan tasaisesti kärryn pohjan koko alalle. Lopuksi kuorma sidotaan kiinni kunnollisilla liinoilla, mieluummin järeämmillä kuin liian hennoilla. Lasti on kiinnitettävä huolella myös kuomullisessa kärryssä.

Mikäli kuorma ylittää peräkärryn takareunan yli metrillä, on ylitys merkittävä punaisella lipulla. Pienissäkin ylityksissä on oltava varovainen, ettei kuorma muutu takapainoiseksi, jolloin kärryn aisa alkaa nostaa auton taka-akselia.

Ruuhkapaikat Tampereen ympäristössä

Juhannuksena menoliikenne on vilkkaimmillaan torstaina iltapäivällä ja juhannusaattona aamupäivällä. Vilkkaimmilla tieosuuksilla autoja voi olla liikkeellä kaksinkertainen määrä normaaliin verrattuna. Myös tietyöt saattavat hidastaa liikennettä, vaikka niiden aiheuttamaa häiriötä pyritäänkin pienentämään. Pirkanmaan seudulla merkittävimmät tietyöt ovat valtatiellä 3 Lempäälässä ja Sääksjärvellä sekä 12-tiellä Kangasalla. Perinteiseen tapaan ruuhkaa on luvassa myös 9-tiellä Oriveden ja Tampereen välillä.

Juhannusliikenteeseen kannattaa suunnata pahimpien ruuhka-aikojen ulkopuolella. Lisäksi ajoreitti mahdollisine vaihtoehtoineen on hyvä suunnitella etukäteen. Pitkällä matkalla on hyvä varata riittävästi taukoja paitsi kuljettajan, myös matkustajien matkan sujumiseksi mukavasti. Myös karvakuonojen hyvinvoinnista pitää huolehtia taukojen aikana eikä eläintä saa jättää missään tilanteessa kuumaan autoon.

Levorannan Autoliike Oy

Yhteystiedot

Levorannan Autoliike Oy
Kauppakaari 10
38200 Sastamala
Automyynti p. 03-512 7770
Huolto p. 03-512 7745

Seuraa meitä

Seuraa Facebookissa